Nu toți suntem construiți la fel, dar nu cred că există cineva care să se trezească de dimineață și să zică: vai, ce îmi doresc să rup sala în două și să pic leșinat pe banda de alergat. Cât despre abdomene, fandari și flotări, nu știu dacă mai era cazul să le precizez. De aceea îți dau un pont. Bine. Nu eu, ci specialiștii, pe portalul ”Ce se întâmplă, doctore?”, care știu și ei că la prima oră a dimineţii nu ai dispoziţia necesară să faci prea multă mişcare.
Avem obiceiul ca după ce ne trezim să mai stăm puţin în pat, să tragem de timp, de parcă am avea nevoie să ne odihnim. Dar ce zici ce o mică plimbare? Chiar dacă alegi să te plimbi prin împrejurimi sau să mergi pe jos până la birou, acest lucru poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Îţi dau câteva motive să-ţi începi dimineaţa cu puţină mişcare.
Îţi oferă un plus de energie
Să-ţi începi dimineaţa cu o plimbare este o modalitate prin care aduci un plus de energie pe toată perioada zilei. Studiile arată că adulţii care se plimbă undeva la 20 de minute în aer liber au mai multă energie şi vitalitate spre deosebire de cei care fac mişcare în anumite încăperi. În urma unui mic studiu s-a descoperit că 10 minute de urcat scările ofereau mai multă energie decât o ceaşcă de cafea în cazul a 18 femei care de confruntau cu privarea de somn.
Citește și: Bolile care pot fi ‘citite’ în palmă: La ce trebuie să fii atent
Îmbunătăţeşte dispoziţia
Mersul pe jos dimineaţa vine la pachet şi cu beneficii din punct de vedere psihologic: ajută la îmbunătățirea stimei de sine, îmbunătățește dispoziția, reduce stresul, reduce anxietatea, reduce starea de oboseală și elimină simptomele depresiei. Pentru rezultate excelente, ideal este să mergi 20-30 de minute de cel puţin 5 ori pe săptămână.
Te ajută să slăbeşti
Plimbarea de dimineaţă te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus. Este nevoie de 30 de minute ca să arzi 150 de calorii. Altăuri de o dietă sănătoasă şi un antrenament bine stabilit, cu siguranţă vei ajunge la rezultatele pe care ţi le doreşti.
Citește și: Mit sau adevăr? Cât slăbești de fapt dacă renunți la pâine
Previi anumite afecţiuni
Mersul pe jos oferă numeroase beneficii pentru sănătate, iar printre acestea reamintim îmbunătăţirea sistemului imunitar, dar şi prevenirea anumitor afecţiuni. De exemplu, 30 de minute de mers pe jos poate reduce riscul apariţiei bolilor de inimă cu 19%. Dacă te confrunţi cu diabetul, plimbările de acest gen te pot ajuta să scazi nivelul glicemiei. De asemenea, sunt reduse riscul bolilor cardiovasculare şi a anumitor tipuri de cancer.
Îmbunătăţeşte musculatura
Mersul pe jos ajută la întărirea musculaturii în special în zona picioarelor. Încearcă în timp să-ţi schimbi rutina şi să începi să urci mai multe trepte, dealuri sau să mergi pe o bandă înclinată.
Dormi mai bine
În urma unui mic studiu din 2017 s-a observat o dificultate de a adormi noapte în cazul adulţilor cu vârste cuprinse între 55 şi 65 de ani. Aşadar, cei care făceau scurte plimbări dimineaţa, nu se mai confruntau cu insomnia.
Sursa: csid.ro